Deze etappe van Tour de Zuidplas voert ons door Oud-Verlaat en Zevenhuizen. Hier gaan het oude platteland en de moderne stad in elkaar over. Dat gaat soms knarsend, soms vloeiend. Hoe dan ook raak je langs het water van de Zevenhuizerplas en de Rotte nooit uitgekeken.

De Ringvaart over

De vorige etappe eindigden we SUPpend over de Ringvaart bij Nieuwerkerk. Dat water voert ons naar het westen van Zuidplas. Wie de Ringvaart volgt van de Nieuwerkerkse naar de Zevenhuizense Dorpsstraat reist als het ware over de grens tussen platteland en stad.

Aan de Zuidplaskant van het kanaal lijken weilanden en kassen een schild te vormen tegen de stedelijke hoogbouw. Op dit grensgebied ligt het oude buurtschap Groeneweg. De meest gebruikte brug over de Ringvaart is naar dat buurtschap vernoemd: de Groenewegbrug.

Als opwarmer voor deze etappe een Triviantvraag over lokale geschiedenis. Wat is er – naast een buurtschap en brug – in Zuidplas vernoemd naar de Groeneweg?

  1. Een buurthuis;

  2. Een voetbalclub;

  3. Een boerderij.

Nesselande: oud-Zevenhuizen, nieuw-Rotterdam

Ga je onder de Groenewegbrug door, dan kom je uiteindelijk bij het dorp Zevenhuizen uit. Wij nemen hier echter een omweg en duiken Nesselande in. Gezien het hippe uiterlijk van deze wijk is het moeilijk voor te stellen dat dit gebied oud-Zevenhuizen is…

De Rotterdamse wijk is begin deze eeuw gebouwd op grond van Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk. De stad en haar metro zijn binnen handbereik, maar tussen Zuidplas en de stad ligt een groenblauwe buffer. De Eendragtspolder waarin Nesselande is gebouwd werd vroeger gebruikt voor de winning van turf. Daarom staat er in het hart van Zevenhuizen een beeld van een turfsteker; die was (letterlijk) de grondlegger van deze streek!

Nesselande is een waterrijke wijk met ludieke architectuur. De Zevenhuizerplas, die in de jaren zeventig werd aangelegd, is de trekpleister. Aan de stadse kant van de plas liggen een strand en een boulevard. Daar stappen veel windzeilers op hun bonte boards als het weer te guur is voor zwemmers. ‘s Zomers viert men hier het populaire strandfestival CuliNESSE.
 

Zevenhuizerplas: 1,2,3 actie!

De Zevenhuizerplas heeft vele gezichten. Aan de zuidoostoever ligt een kabelbaan waar je kan (leren) wakeboarden. De meerkoeten zijn wel wat gewend; ze dobberen ongestoord verder. Kijk niet vreemd op als je hier getuige bent van een kerkelijke ceremonie want in de Zevenhuizerplas worden zo nu en dan mensen gedoopt!

Op het droge is het ook actie wat de klok slaat. Aan het eind van de boulevard ligt skatepark Nesselande. Hier oefenen skaters, skeeleraars, steppers en BMX’ers – jong en oud – uit de wijde omgeving hun stunts. Met welk voertuig zou jij deze Rotterdamse ramp trotseren?

Voor een boerendorp is Zevenhuizen best groot: tussen het noordelijkste punt bij de A12 en het sportpark aan de Strandweg zit hemelsbreed al zes kilometer. Op het ‘avontureneiland’ aan de Strandweg kun je tennis en padel spelen en als watersporter kun je je hart ophalen in het Eurofuncenter. Verderop ligt de boothelling-annex-duikstek van de Zevenhuizerplas.

Ook onder water krioelt het van het leven. Filmmaker Robert Hughan duikt hier vaak met zijn onderwatercamera. In 2017 maakte hij een natuurdocumentaire waarin je de plas met de ogen van een snoek. ‘Vele gezichten van de Zevenhuizerplas’ is te zien via YouTube. Je hoeft niet eens te zwemmen om je te voelen als een vis in het Zevenhuizerplaswater!

Oud-Verlaat

Tussen de stad, de plas en de Rotte zit een bijzonder plekje ingesloten: Oud-Verlaat. Eeuwen geleden werd deze buurtschap gewonnen op het water. Vervoer ging door sluizen, ook wel ‘verlaten’ genoemd. Oud-Verlaat heet zo sinds er verderop een nieuw verlaat werd aangelegd. Het stond eerder bekend als Zwanlasche Verlaat, Kikkershoek en Sootjesvis.

Sootjesvis was de herberg aan de Rotte, te herkennen aan de trapgevel. Het bestaat nog en heet nu Café Oud Verlaat. Het café is nu een hotspot voor roeiers en bootjevaarders. Hier passeren zoveel fietsers dat Café Oud Verlaat een soort Mont Ventoux van Zuidplas is.

Zet je fiets hier gerust even aan de kant en loop een rondje door Oud-Verlaat. Dit markante buurtschap herbergt mooie huizen, oude boerderijen, een school waar leerlingen uitkijken over de weilanden (waar heb je dat nog?!), een minimolen en zelfs een knaagdierenopvang.

Oud-Verlaat is een inspiratiebron: in Zevenhuizen is er van alles naar de buurtschap vernoemd. Welke van de naamsverwijzingen klopt níet?

A. Sportpark Van ’t Verlaat is vernoemd naar de sluis bij de Rotte;

B. Koor Sootjevisch is vernoemd naar de herberg op de kruising Vlietkade-Rottekade;

C. De wijk Swanla is vernoemd naar de oorspronkelijke naam van Oud-Verlaat.

Zevenhuizerplas: eindelijk rust

Je kan er surfen, wakeboarden, skaten – maar recreëren rond de Zevenhuizerplas kan even goed op het gemakkie. Dit recreatiegebied leent zich ook voor de rust. Wandelaars, fietsers, ruiters en hun paarden halen hier een frisse neus. Aan de Zevenhuizense kant van de plas zijn stukken strand ingericht voor honden, voor vogelspotters en voor nudisten.  

In de zomer weten mensen uit de wijde omtrek de Zevenhuizerplas te vinden als badgasten. Wie graag skylines schildert of fotografeert kan hier ook zijn lol op. Vanuit welke hoek van de plas maak je het mooiste shot van de Rotterdamse skyline?

Oud-Verlaat maakte deel uit van Zevenhuizen-Moerkapelle, een gemeente in 2010 opging in Zuidplas. In elk van de kernen staat een kunstwerk van Jos Hachmang. Naast de plas in Oud-Verlaat staat de schroef van Archimedes. Deze symboliseert de overwinning op het water.

Langs de Rotte verder

Na een rondje langs de plas komen we uit bij hét icoon van de regio: de Rotte. Aan deze rivier dankt Rotterdam zijn naam. Alles hier verwijst naar de omgang met het water, zoals het Leemhuis-Stoutgemaal – vernoemd naar de eerste vrouwelijke dijkgraaf van Nederland. 

Als je hier afslaat, via de Middelweg de polder in, kom je in een recreatiegebied van water en groen. Tip van de kenner: je kunt beter vanaf de Rotte afdalen naar de Middelweg dan andersom. De klim van de Middelweg naar de Rotte is een beproeving voor je kuitspieren!

Wij volgen de Rotte. Aan de overkant zie je de skihelling van Bergschenhoek liggen. Sinds kort staat aan de Zuidplaskant een Rottekijker, midden op het voetpad. Het uitkijkpunt van hout is neergezet ter gelegenheid van 750 jaar Dam in de Rotte. Ook als je dit gebied op je duimpje kent, zie je vanaf een hoger punt andere accenten in deze omgeving.

In de volgende etappe volgen we de Rotte richting haar oorsprong in Moerkapelle. Langs deze 22 kilometer lange waterweg is van alles te beleven nu Rotterdam zijn 750e verjaardag vier. Voor een overzicht van alle Rottepret kun je kijken op https://www.ookditisderotte.nl/(externe link).

Zevenhuizer Verlaat

Aan het einde van de Rottekade huist een jachthaven. Hier komen we op een knooppunt voor de pleziervaart tussen Moordrecht en Delft. Bij de botenverhuur in de jachthaven kun je zeilboten, kano’s en waterfietsen huren om de Rotte verder te verkennen via het water.

Naast de botenverhuur ligt een prachtige sluis: het Zevenhuizer Verlaat uit 1740. Behoorlijk oud, maar dit is dus het Nieuwe Verlaat waardoor Oud-Verlaat Oud-Verlaat heet! Deze sluis werkt nog altijd als in de achttiende eeuw. Via deze waterafslag stappen pleziervaarders nu over van de Rottemeren naar de lagergelegen Hennipsloot, die weer aansluit op de Ringvaart van het begin van de etappe. Net als de Ringvaart is de cirkel nu rond!

Maar, in de volgende etappe reizen we verder richting Moerkapelle en Zevenhuizen. Dus, Zevenhuizer Verlaat is ook maar relatief.