De inhoud is geladen.

Over Zuidplas

Op nog geen half uurtje vanuit de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht vind je hier de Watertuin van de Zuidelijke Randstad. Een wereld van rust, ruimte en recreatie. Beleef Zuidplas samen met ons. Voor een uur, voor een avond, voor een weekend...of voor altijd. 

Buiten. Leven. Zuidplas.

Vlakbij de wereldhaven Rotterdam, vlakbij het internationale Den Haag vind je een uniek stukje Nederland. Een plek waar dorpse kleinschaligheid het wint van de grote stad, waar wolkenkrabbers alleen aan de horizon bestaan en waar je volop rust en ruimte vindt.

Een plek waar ruim 40.000 mensen wonen, verdeeld over vier dorpen die stuk voor stuk uniek zijn en elk hun eigen sfeer ademen. Maar ook een plek waar de natuur ruim baan krijgt: langs de slingerende rivier de Rotte en de Hollandse IJssel, op en rondom de Zevenhuizerplas en roeibaan, en in de polders is het een paradijs voor weide- en watervogels.

Een plek waar je los kunt komen van de grotestadsmentaliteit. Een plek waar kinderen buiten nog ongestoord kind kunnen zijn.

Beleef de rust. Beleef de ruimte. Beleef de polder. Beleef het water. En vooral: beleef het beste van jezelf. Beleef Zuidplas.

Dorpen tussen metropolen

De gemeente Zuidplas ligt tussen de steden Rotterdam, Gouda, Zoetermeer, Delft en Den Haag. Midden in Zuid-Holland, een van de meest verstedelijkte regio’s van Europa en de economische motor van Nederland. Zuidplas is het waterrijke, landschappelijke hart van de regio. De Watertuin van de Zuidelijke Randstad.

Vier dorpen vormen samen sinds 2010 de gemeente Zuidplas. Nieuwerkerk aan den IJssel, het bestuurlijk centrum van de gemeente met een van de duurzaamste gemeentehuizen van Nederland. Moordrecht, dijkdorp met zijn beschermd dorpsgezicht. Moerkapelle, de geboorteplaats van de Rotte. En Zevenhuizen met zijn markante torenspits.

Vier unieke dorpen met elk hun eigen identiteit en historie, stuk voor stuk de moeite van het ontdekken waard.

Energieke optimisten

De Watertuin van de Zuidelijke Randstad is het gebied van Energieke Optimisten. Of we nou Nieuwerkerker, Moordrechter, Moerkapellenaar of Zevenhuizer zijn. Wij laten ons niet gek maken. Niet door water, weer en wind. Het buitenleven vormt ons. De ene keer nemen we een frisse duik in een heldere plas of sloot, een andere keer trappen we voorovergebogen over het stuur tegen de wind in. Maar als koning Winter meewerkt binden we net zo lief de ijzers onder en maken lange tochten langs molens en sluizen. Water, wind, groen... dat zijn altijd onze bondgenoten geweest. Het water geeft ons rust, ruimte, een lege horizon. Of het nou gaat om natuurlijke rivieren, zoals de Hollandse IJssel en de Rotte, of om waterwegen die wij mensen zelf hebben gecreëerd, zoals de Ringvaart, die onze dorpen met elkaar verbindt, en de imposante waterberging met daarin de prachtige Willem-Alexander Baan.

Lees verder...