De Watertuin van de Zuidelijke Randstad is het gebied van Energieke Optimisten. Of we nou Nieuwerkerker, Moordrechter, Moerkapellenaar of Zevenhuizer zijn. Wij laten ons niet gek maken. Niet door water, weer en wind. Het buitenleven vormt ons. De ene keer nemen we een frisse duik in een heldere plas of sloot, een andere keer trappen we voorovergebogen over het stuur tegen de wind in. Maar als koning Winter meewerkt binden we net zo lief de ijzers onder en maken lange tochten langs molens en sluizen.

Water, wind, groen... dat zijn altijd onze bondgenoten geweest. Het water geeft ons rust, ruimte, een lege horizon. Of het nou gaat om natuurlijke rivieren, zoals de Hollandse IJssel en de Rotte, of om waterwegen die wij mensen zelf hebben gecreëerd, zoals de Ringvaart, die onze dorpen met elkaar verbindt, en de imposante waterberging met daarin de prachtige Willem-Alexander Baan.

De strijd tegen het water en de innovatieve manieren om land te winnen vormen een rode draad in onze geschiedenis. Kijk maar naar de vele dijken, slootjes, molens en gemalen, zoals het Abraham Kroesgemaal. Deze poortwachter van de Watertuin – qua watermanagement een technisch hoogstandje – zorgt ervoor dat we in de diepste polders (6.76 m onder NAP) van Nederland droge voeten houden.

In 1953 ging het bijna mis tijdens de Watersnoodramp, toen de IJsseldijk het leek te begeven. De inventieve Nieuwerkerkers wisten dat te voorkomen door een schip tegen de zwakke plek te manoeuvreren. De polder was gered. Nog altijd herinnert monument ‘Een dubbeltje op zijn kant’ aan dat moment. Aan vindingrijkheid en optimisme geen gebrek! Tijden veranderen, het water is nu onze vriend en bondgenoot geworden. Langs onze vele oevers is het goed toeven. Of dat nou op een van de fijne terrasjes is, of rustig op een bankje. Of sportief in het zadel, of op de schaats. Zo laden we onze accu weer op: in Zuidplas gaan ontspanning en inspanning nu eenmaal hand in hand.

Het water is niet alleen ons verleden, maar ook onze toekomst. Samen bouwen wij vol energie verder aan De Watertuin. De Rotte gaat uitgroeien tot ‘de plezierrivier’ van de regio en de Zevenhuizerplas brengt zelfs een stukje strandleven naar de polder. Gastvrije horeca-ondernemers heten je overal van harte welkom.

Kom eens struinen in het groen, beleef de polders en geniet van het vele water. Zuidplas biedt volop ruimte om te zwemmen, te varen, te surfen, te roeien en te zeilen. Beleef het zelf, in de diepste polders van Nederland.

Beleef Zuidplas

Zuidplas is de plek waar alles draait om authentieke ervaringen.

Sta oog in oog met een bijzondere uil, die even is neergestreken in de Eendragtspolder.

Proef de geschiedenis als je door idyllische dorpen wandelt.

Geniet van de rozerode zonsondergangen op het strand van de Zevenhuizerplas, met de skyline van Rotterdam aan de horizon.

Leer spelenderwijs over Hollands historie in de diepste polder van het land.

Beleef de natuur met watersporters, wielersporters, ruiters, bootcampers en hondenliefhebbers,  of toch liever met grutto’s en lepelaars in de stiltegebieden.

Gouwe IJssel Nieuws heeft voor deze vijf ervaringen ook passende foto’s uit haar archief gepubliceerd en een aardig filmpje met toelichting geplaatst:

https://gouweijsselnieuws.nl/2019/07/19/watertuin-van-de-zuidelijke-randstad-voor-duidelijk-imago-van-het-gebied-in-zuidplas/