Iconen

Zuidplas wordt gekenmerkt door een aantal, bijzondere, karakteristieke iconen die symbool staan voor het (water)rijke verleden, heden en de toekomst. Iconen die gezamenlijk kleur en inhoud geven aan De Watertuin van de Zuidelijke Randstad. Hieronder vind je enkele iconen die absoluut een aanrader zijn om te komen zien! 

De dorpen in de Zuidplaspolder

In de Zuidplaspolder en aangrenzende polders liggen de dorpen Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Moerkapelle en Waddinxveen en de buurtschappen Ver Hitland en Oud Verlaat. Alleen Waddinxveen heeft nog een eigen gemeentebestuur. De overige dorpen en buurtschappen zijn sinds 2010 gefuseerd tot een gemeente: de gemeente Zuidplas.

Door de aanwezigheid van de Ringvaart om de Zuidplaspolder, die de dorpen met elkaar verbindt, kun je nog steeds overeenkomsten zien die te maken hebben met de geschiedenis van het landschap. De geschiedenis van deze dorpen is altijd verbonden geweest met de strijd tegen het water.

Meer informatie over de dorpen in Zuidplas:

http://www.mooizuidplas.nl/cultuur-recreatie-en-toerisme/de-vijf-dorpen-in-de-zuidplas

De Ringvaart

De Ringvaart is een belangrijke boezem om het water in de Zuidplaspolder in toom te houden. Meerdere poldergemalen lozen het water op deze vaart. De door veendijken omsloten Ringvaart is karakteristiek en niet weg te denken in het polderlandschap.

Meer informatie: http://www.mooizuidplas.nl/drooglegging-van-de-zuidplas/

 • Varend Erfgoed Hitland

  Werkhaven Hitland ligt aan de Hollandsche IJssel en is rond 1940 ontstaan. In de haven liggen nu allemaal historische schepen, de meeste van rond 1900.

 • Abraham Kroesgemaal

  Tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel ligt aan de Hollandsche IJssel het gemaal ‘Abraham Kroes’. Deze poortwachter van de Watertuin –qua watermanagement een technisch hoogstandje – zorgt ervoor dat we in de diepste polders (6.76 m onder NAP) van Nederland droge voeten houden.

 • Oud Verlaat

  Oud Verlaat is een buurtschap in de gemeente Zuidplas. De buurtschap ligt ten noordoosten van Rotterdam tussen de rivier de Rotte en de Zevenhuizerplas.

 • Stinzentuin Moordrecht

  Vlakbij de Hollandse IJssel in Moordrecht vind je naast het voormalige weeshuis een stinzentuin.

 • Natuurreservaat Koornmolengat

  Dit natuurreservaat is het laatste stukje moerasveen in de Tweemanspolder even buiten het dorp Zevenhuizen. Een verplicht bezoek voor natuur- en vogelliefhebbers.

 • Natuurpolder Hennipgaarde

  De Hennipgaarde is een initiatief van inwoners in samenwerking met het Recreatieschap Rottemeren. Je vindt hier in een voormalige akker van de Eendragtspolder een boomgaard, een kruidentuin, kweektuin en bijenweide, maar ook een aparte speelpolder voor kinderen.

 • Oorsprong Rotte

  Ten noordwesten van Moerkapelle is de Rotte ontstaan. De 18 kilometer lange Rotte, ooit een veenrivier, stroomt via de Rottemeren, en langs het buurtschap Oud Verlaat, naar Rotterdam.

 • Steenovens Klein-Hitland

  In de 19e eeuw vestigden steen- en pannenbakkerijen zich langs de Hollandsche IJssel. Eén van die steenbakkerijen was gevestigd aan de rand van Hitland-Noord, onderaan de IJsseldijk.

 • De Molenviergang & Korenmolen Windlust

  De Molenviergang in de Tweemanspolder te Zevenhuizen bestaat uit vier achter elkaar geschakelde molens welke, gedurende bijna twee eeuwen, gezamenlijk het polder niveau op peil hielden.