Fietsen

In onze gemeente kun je heerlijk fietsen en genieten van de natuur. Hieronder vind je een selectie van bijzondere fietsroutes.

Op de website van Mooi Zuidplas vind je daarnaast nog veel meer mooie fietsroutes.

Fietsroute Actief Rottemeren

Het eeuwenoude riviertje de Rotte vormt de ruggengraat van het recreatiegebied Rottemeren. Door inklinking en vervening van het gebied liggen de Rotte en de Rottemeren een stuk hoger dan de omliggende polders. Je vindt hier vele jachthaventjes, restaurants en beeldende kunst. Onderweg kom je leuke plekjes tegen om even uit te rusten met uitzicht over de Rotte.

Meer informatie en downloaden route: https://www.ookditisderotte.nl/activiteiten/fietsen/fietsroute-actief-rottemeren

Fietsroute Rondje Eendragtspolder

Per fiets ontdek je de Eendragtspolder. De Eendragtspolder is een bijzonder gebied vanwege de unieke combinatie van waterberging, recreatie en de internationale roeibaan Willem-Alexander Baan. De Eendragtspolder zorgt ervoor dat mensen in de wijde omtrek droge voeten houden, want er kan 4 miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen als wateroverlast dreigt.

 

Meer informatie en over de route: www.ookditisderotte.nl/activiteiten/fietsen/rondje-eendragtspolder

Fietsroutes

 • Door de Zuidplaspolder

  Fietsend langs dijken, ouderwetse sluizen, molens, molenstompen en nieuwe gemalen krijgt u een beeld van het hedendaagse waterbeheer en komen heden en verleden bij elkaar. Dit mede dankzij de toelichting in de Fietsplanner bij de diverse waterwerken die je passeert.
  Klik hier voor meer informatie en de fietsroute.  
   
   

 • Droge Voeten Route

  Dankzij de waterberging in de Eendragtspolder houden bewoners in de wijde omtrek van de rivier de Rotte droge voeten. En kun je genieten van een waterrijk recreatiegebied. Ontdek hoe het werkt met de Droge voeten route.
  De route voert langs de internationale roeibaan Willem-Alexander Baan, langs de ‘sluizen’ die vier miljoen kubieke meter water kunnen inlaten als ernstige wateroverlast dreigt en langs de negen meter hoge uitkijktoren.
  Meer informatie en de wandelroute via: https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/rottemeren/wandelroute-droge-voeten

  ejew
 • Fietsroute De Oorsprong van de Rotte

  De rivier de Rotte ontstond 4500 jaar geleden in deze omgeving door overstroming van de veenlaag een waddengebied. De zee kon door een aantal stroomgaten binnenstromen waardoor slib werd afgezet en het gebied in een moeras veranderde. Daarna kwam door klimaatverandering veenvorming op gang en werd het westen van Nederland één aaneengesloten veengebied. Het water zocht zijn weg terug naar de zee door de zogenaamde veenstromen. De Rotte is hier één van. Doordat het veen als brandstof (turf) werd gebruikt veranderde het landschap in watervlakten. Deze zijn later weer drooggemalen waardoor polders zijn ontstaan. Deze fietstocht langs de Rotte maakt gebruik van het bestaande fietsknooppunten netwerk, met een klein uitstapje.
  Meer informatie: www.rotta-natuur.nl/images/folders/Oorsprong_van_de_Rotte_fietstocht.pdf